Frank van het Reve, eigenaar van Aquaresort It Soal

“Skybites is een bedrijf dat WiFi installeert op een no-nonsense manier”

AquaResort It Soal in Workum is een 4 sterren camping aan het IJsselmeer. De camping krijgt al sinds vele jaren het predikaat 'uitmuntend' toegewezen door de ADAC, mede door de kwalitatieve voorzieningen. Daar hoort uiteraard ook WiFi bij, en om dat op niveau te kunnen blijven bieden, schakelde eigenaar Frank van het Reve Skybites in. Hij kan het andere campingeigenaren aanbevelen: “Met de nieuwe Access Points van Ruckus hebben ze een topproduct in huis gehaald, dat aan de moderne eisen voldoet.”

De ruim opgezette plaatsen op camping It Soal liggen beschut op knusse veldjes met veel bomen en groen. Naast staplaatsen heeft It Soal ook chalets en een jachthaven. Een omgeving met de nodige uitdagingen op het gebied van draadloos internet, waarbij specifieke kennis en expertise geen overbodige luxe is. Van het Reve: “Skybites was een van de eerste grote aanbieders van Wi-Fi aan campings en heeft daardoor veel ervaring. Daarmee onderscheiden ze zich toch.”

Om aan de sterk toegenomen vraag naar draadloos internet te kunnen blijven beantwoorden, was het noodzakelijk te investeren in nieuw Wi-Fi-masten. Van het Reve: “De ‘oude’ generatie Wi-Fi-masten is niet opgewassen tegen massaal gebruik van met name smart-phones en tablets. Skybites is op zoek gegaan naar een nieuw fabricaat, waarbij dit wel het geval is.” Hij waardeert de manier waarop Skybites hierin heeft meegedacht: “Skybites is een bedrijf dat WiFi installeert op een no-nonsense manier. De kosten zijn vooraf goed inzichtelijk.”

Het gaat alles bij elkaar om een niet geringe investering, die It Soal weer terugverdient door de verkoop van vouchers. Een bewuste keuze, juist om de campinggasten zelf te laten bepalen of ze gebruik willen maken van de WiFi-faciliteiten. Van het Reve: “Op deze manier betaalt alleen de gebruiker mee aan het netwerk. Deze kosten zouden ook bij het kampeertarief ingecalculeerd kunnen worden, maar door het steeds beter geworden 3G en 4G netwerk, maakt niet iedereen gebruik van WiFi.”

De nieuwe masten van Ruckus voldoen prima aan zijn verwachtingen. Van het Reve: “Het is een illusie om te denken dat je een grote camping met veel obstakels (bomen e.d.) op het terrein voor 100% (dus ook binnen in goed geïsoleerde caravans en chalets) van Wi-Fi kunt voorzien, op de manier zoals de gast het thuis gewend is. Maar met onze huidige masten kan 80% van onze gasten zonder enig probleem binnen enkele minuten na aankomst on-line. Voor de overige 20% kunnen we altijd ter plekke een oplossing bedenken.”

docs